Omgeving

 

Een uniek dagje uit met het hele gezin

Geniet van een uniek dagje uit bij de molens van Kinderdijk. Ervaar hoe een authentieke windmolen werkt of bezoek de molenwerkplaats en bekijk hoe een molen wordt gebouwd, onderhouden en hoe je molenaar wordt. 

U kunt ook lekker gaan wandelen in Kinderdijk of fietsen langs een schitterende molenroute. Vaar met een rondvaartboot langs de molens over de lage boezems van de Overwaard. Er zijn nog veel meer activiteiten te beleven in Kinderdijk.

 

Rotterdam, World Port World City, is een stad die je zelf moet ervaren. Een jonge, dynamische wereldstad met een onstuimig kloppend hart. Een stad die zichzelf in hoog tempo blijft vernieuwen. Bij elk bezoek is de toch al imposante skyline weer uitgebreid en word je verrast door een nieuw cultureel of sportief evenement. Dat maakt Rotterdam tot een stad die je steeds opnieuw kunt ontdekken.

 

In 2014 wordt Rotterdam door zowel Rough Guides als de New York Times getipt als stad die je moet bezoeken. Rough Guides zette Rotterdam op nummer 8 in de 'Top 10 Cities' lijst en de stad staat op de 10e plek in de lijst '52 Places to Go in 2014' van de New York Times. In beide lijsten wordt de stad onder meer geroemd om haar architectuur.

De Krimpenerwaard is het gebied ten zuiden van Gouda, dat wordt begrensd door de rivieren de Hollandse IJssel, de Vlist en de Lek. De polder ligt ca. 2 meter beneden NAP en de oppervlakte is 13.500 hectare. Oorspronkelijk was het een groot moerasgebied, dat vanaf het jaar 1000 in etappes is drooggelegd. Het is een van de oudste hoogheemraadschappen van Nederland: het werd in 1430 opgericht door de Hollandse machthebbers Jacoba van Beieren en Filips van Bourgondië. Tegenwoordig is het onderdeel van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. De belangrijkste zorg van dit waterschap is de zorg voor de waterkwaliteit, het waterpeil en de waterkeringen. Ook de wegen buiten de bebouwde kom, met uitzondering van de provinciale wegen, vallen onder het beheer van het hoogheemraadschap.

Opvallend in het landschap zijn, naast de vele sloten, de zgn geriefbosjes. Dit zijn bomen en struiken, die werden geplant op de plaatsen waar dieren, die aan een ziekte waren overleden, zijn begraven. Veelvoorkomende bloemen in de Krimpenerwaard zijn o.a. dotter, speenkruid, fluitekruid en wilde orchideeën (bij Gouderak). Verder komen er veel weidevogels, zoals de grutto, de tureluur en de kievit voor en in de sloten zie je veel futen, waterhoentjes en meerkoeten.

 

Het Nationaal Park De Biesbosch is een uitgestrekt zoetwatergetijdengebied, dat gemakkelijk en snel te bereiken is vanuit Dordrecht. Deze unieke wetlands zijn ontstaan na een natuurramp. In 1421 overspoelde de Sint Elisabethsvloed het land rondom Dordrecht. Door de werking van eb en vloed ontstond in de eeuwen erna een ruig natuurgebied met grienden, rietkragen en grillige kreken. De Hollandse Biesbosch, op het eiland van Dordrecht, is onderdeel van het Nationaal Park.

Hollandse jungle 
In de Biesbosch kun je varen, wandelen, fietsen, picknicken en de natuur ontdekken. Het Biesboschcentrum Dordrecht is het beginpunt van vaar- en wandelexcursies. Liever zelf varen? Er zijn ook roeiboten, kano’s en fluisterbootjes te huur. Een zonnepont vaart van het Biesboschcentrum naar het griendmuseumpad, waar je een heerlijke natuurwandeling kunt maken. Varend door de kreken waan je je in een avontuurlijke Hollandse jungle!

FutureLand maasvlakte 2
FutureLand is het hele jaar gratis toegankelijk voor jong en oud, je beleeft er de haven van de toekomst. FutureLand staat op de grens van de huidige Maasvlakte en biedt uitzicht op Maasvlakte 2 in ontwikkeling. Het informatiecentrum is gratis toegankelijk en, naast de themadagen, geopend van dinsdag tot en met vrijdag en op zondag. Sinds de opening in mei 2009 ontving FutureLand al ruim een half miljoen bezoekers. Het informatiecentrum is door de ANWB benoemd tot één van de vijf meest innovatieve uitjes van 2013. Heel het jaar worden bijzondere evenementen georganiseerd, het programma voor 2014 staat vermeld op de website. Kijk voor meer informatie en openingstijden op www.futureland.nl. Adres FutureLand: Europaweg 902, 3199 LC Maasvlakte, Rotterdam Havennummer 8213.

Gouda staat bol van historie, is rijk aan kunst en cultuur, maar ook voor de winkelliefhebbers is Gouda een leuke bestemming. Urenlang verdwalen in de gezellige winkelstraatjes en na een vermoeiende dag heerlijk neerploffen in één van de vele cafés of restaurantjes op de Markt.

Gouda staat bekend om haar beroemde Goudse kaas. 't Kaaswinkeltje is één van de vele kaaswinkels die Gouda telt. "Wij zijn zo bijzonder omdat wij als enige in Nederland uitsluitend boerenkaas verkopen", vertelt Krijnielle van Vliet, eigenaresse van 't Kaaswinkeltje. "Kaas die nog steeds volgens de oude tradities op boerderijen rondom Gouda wordt gemaakt. En die in tegenstelling tot fabriekskaas niet wordt gepasteuriseerd, waardoor de lekkere smaak behouden blijft." Op de toonbank staat een bakje met blokjes kaas, zo kan iedereen genieten van de typische boerenkaas.

Naast kaas, heeft Gouda nog een belangrijk exportproduct: Gouda Stearine kaarsen. De kaarsen worden verkocht tegenover de Sint Janskerk bij kaarsenmakerij 't Keldertje. De naam zegt precies waar het op staat. Om binnen te komen, klim je eerst over een groot opstapje om vervolgens drie treden naar beneden te stappen. Eenmaal binnen kun je bijna niet bewegen, anders stoot je een van de vele kaarsen om. Toch worden op deze enkele vierkante meters vele kaarsen gemaakt. De eigenaresse van kaarsenmakerij 't Keldertjevertelt dat hier al sinds 1958 kaarsen gemaakt worden. "Stearine druipt veel minder. En wat niet druipt, brandt. Stearine kaarsen zijn dus veel duurzamer dan gewone kaarsen."

Een paar straten verder komen heerlijke zoete geuren je tegemoet. Goudse toeristen kunnen de verleiding niet weerstaan om even Siroopwafelbakkerij Van Vliet binnen te lopen. Hier worden dagelijks duizenden siroopwafels vers gebakken. De lekkernij is beter bekend als stroopwafel. De echte Goudse van Vliet siroopwafels worden al meer dan honderd jaar gebakken, naar een oud, geheim recept. De bakkerij verzorgt ook workshops en proeverijen. Zo kan iedereen zelf een siroopwafel bakken met behulp van een siroopwafel-bakijzer en daarna natuurlijk opeten.

Restaurants en cafés

Na al dat winkelen is het tijd om even neer te ploffen. De Markt rondom het stadhuis staat vol met leuke restaurantjes en gezellige cafés. Voor een lekker kopje koffie met gebak is Café Central een goede keus. De vitrines staan vol met heerlijke gebakjes en de Goudse sfeer is hier goed te voelen. In het achterste gedeelte van het café bevindt zich de grote trots, prachtige wandschilderingen van Pieter van Besten. Deze kunstenaar maakte ook wandschilderingen voor bioscoop Tuschinski in Amsterdam. In Gouda hebben de schilderingen vanaf 1953 verborgen gezeten achter een betimmering. Bij een verbouwing in 1992 zijn de schilderingen weer zichtbaar gemaakt.

Voor een lekkere lunch moet je bij de Goudsche bagel zijn. Witte of bruine bagels, bagels met knoflook, met olijven of kaneel. Belegd met carpaccio, geitenkaas of heerlijke vijgenjam: keus genoeg. Waar de bagels vandaan komen is niet helemaal duidelijk. Sommigen denken dat de cirkelvorm het makkelijker maakt voor de straatverkopers om de broodjes door de stad te dragen. In plaats van een karretje door de stad te trekken, droegen ze lange palen met bagels erop geregen. En wie denkt dat een broodje met een gat erin niet voldoende is voor de lunch, heeft het zeker mis!